A régi Várad képei és történetei – Reggeli Újság

Már kapható a nagyváradi könyvesboltokban Péter I. Zoltán legújabb, immár ötvenedik kötete, mely Régi képeslapok, régi történetek – Várad-Olaszi címmel a Noran Libro Kiadó és a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg.
A szerző, illetve a Nagy Béla gyűjteményéből származó több mint 130, monarchia kori, „múltidéző képeslap” felvonultatása önmagában is élvezetes böngésznivalót kínál. Ezt a több mint száz esztendős anyagot ízlelgetve a szemlélőt hamar elbódítja a Trianon előtti Nagyvárad mámora. A napjainkban is könnyen azonosítható, az átalakításuk miatt nehezebben felismerhető műemlék-jellegű, nevezetes középületek, paloták, bérházak, magánházak mellett, a városfejlesztés nyomán eltűnt, vagy a második világháború alatti bombatámadások áldozatául esett fontos épületek is megjelennek az album oldalain. A Péter I. Zoltán által felkínált városnéző séta a Nagyállomásnál kezdődik, a Főutcán halad tova Olaszi központja irányába, gyakori letérőkkel a jobbra, balra leágazó mellékutcák, az azokra fűzött terek, parkok felé, majd a Bémer tér háromszögében fejeződik be.
Minden képeslaphoz tömörségében is gazdag kétoldalnyi magyarázat tartozik, sok-sok építészet- és helytörténeti, kultúrhistóriai adalékkal. A mű hivatalos bemutatója áprilisban lesz, a Festum Varadinum alkalmával.
A képeslapok segítségével hamarosan folytatódik a séta, hiszen kiadásra kész a mű folytatása, ezúttal Várad-Újváros nevezetességeivel.

Kapcsolodó anyagok