Amit csak mi tudunk elmondani – Reggeli Újság

Nagyvárad egyik impozáns szecessziós palotája, a Darvas–La Roche ház szolgált új és méltó helyszínéül a Várad kulturális folyóirat által szervezett 2016-os HolnapFesztnek, amely ezúttal művészeti ágak sokaságát vonultatta fel a háromnapos rendezvény során.

A csütörtöki nyitónapon Simon Judit, a folyóirat szerkesztője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Ramona Novicov műkritikus, a Darvas–La Roche házat kezelő Műemlékvédő Alapítvány munkatársa mondott nyitóbeszédet, hangsúlyozva milyen nagyszerű dolog, hogy ilyen összművészeti tobzódással élik be az új teret.

amit csak 3

A rendezvény művészeti programját a berettyóújfalui Körömvirág együttes koncertje nyitotta meg, melynek tagjai – Szászné Ökrös Beáta, ifj. Miczura Károly, illetve a váradi közönség által már jól ismert Kocsis Csaba – magyar kortárs költők megzenésített verseit adták elő. Megjegyzendő, hogy bár ezelőtt is voltak erdélyi szerepléseik, ez volt az első alkalom, hogy a Körömvirág együttes teljes koncertet adott a határ innenső oldalán.

A fesztivál nyitónapjának fénypontját jelentette Markó Béla Kerítés című verskötetének bemutatója. A szerzővel Szűcs László főszervező, a Váradfolyóirat főszerkesztője beszélgetett, s az interakció során rövid ideig kitértek a politikára is, Markó Béla szenátor ugyanis az azt megelőző napon jelentette be visszavonulását a parlamentből.

amit csak 2

Mint Szűcs László kérdésére elmondta, döntése nem újdonság, csupán folytatását jelentette annak az előre megtervezett visszavonulási folyamatnak, amelynek a kezdetét az RMDSZ elnökségének átadása jelentette 2011-ben. Évtizedeken át az egész életét a politikának szentelte – hiszen „félszájjal” vagy „félszívvel” nem is szabad politizálni – jegyezte meg Markó Béla, aki hozzátette, hogy elérkezettnek tartja az időt a visszavonulásra. Az RMDSZ-es szenátor ugyanakkor azt is megjegyezte: jönnie kell egy friss politikus-generációnak, amely meg tudja védeni és továbbvinni az elődök által kivívottakat, ugyanakkor ki tudja billenteni a politikát jelenlegi holtpontjáról, ugyanis ma Romániában válságban van a demokrácia – hangsúlyozta.

amit csak 1

A Kerítés című kötettel kapcsolatban elhangzott, hogy 2008–2015 között íródott, szabad stílusú verseket tartalmaz, amelyek szöges ellentétben állnak a Markó Bélától az utóbbi években megszokott, kötött formájú szonettekkel és haikukkal. Verseiben most is központi témát jelent a párkapcsolat és a család, legújabb költeményeibe azonban közéleti témák, jelenségek is beférkőztek. Mint mondta: ez elkerülhetetlen. „Aki valamelyest ért a tollforgatáshoz, annak kötelessége megírni mindazt, ami körülötte van, versben, prózában, vagy ahogy tudja. A legnagyobb kötelességünk viszont, hogy azt írjuk meg, amit csak mi tudunk elmondani” – fogalmazott. Mint elárulta: ugyanebből a megfontolásból készül megírni politikai memoárjait az elmúlt negyed évszázad jelentős eseményeiről, melyekre egyedi rálátása van. A szerző a kötetben szereplő több költeményét is felolvasta, majd dedikált a pódiumbeszélgetés végén.

A HolnapFeszt nyitónapja Ujvárossy László vizuális művész vetítettképes előadásával zárult, aki a világ legnagyobb kortárs képzőművészeti seregszemléire kalauzolta el a hallgatóságot.

Sz. G. T.

Kapcsolodó anyagok